Soalan Lazim

Keahlian

Anda boleh klik ‘Daftar' dan isi maklumat yang diperlukan. Setelah berdaftar, anda akan dibawah masuk ke laman ahli anda.

Anda boleh tekan butang ‘Login’. Kemudian tekan ‘Reset Password’ dan isi maklumat yang diminta. Ikut arahan yang dinyatakan dan sila log masuk semula di laman utama.
 

Skim DanaPlus

 1. Terbuka kepada warganegara Malaysia yang berumur dari 15 sehingga 64 tahun. Umur adalah berdasarkan umur peserta pada tahun hadapan.
 2. Tuntutan maksimum sehingga RM49,500 (tertakluk kepada skim yang dilanggan).

Kami tidak melindungi kematian yang disebabkan secara langsung atau tidak langsung, keseluruhannya atau sebahagiannya, oleh mana-mana satu daripada kejadian yang berikut:

 1. Membunuh diri; atau
 2. Meninggal dunia akibat Virus Kurang Daya Tahan Penyakit (HIV), Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) atau lain-lain penyakit kelamin; atau
 3. Di bawah pengaruh alkohol atau dadah selain dari yang mengikut arahan seorang pengamal perubatan berdaftar; atau
 4. Kematian disebabkan oleh peperangan, penaklukan, tindakan musuh asing, perseteruan ataupun operasi seperti peperangan (sama ada diisytihar atau tidak) atau perang saudara; atau
 5. Pemberontakan, rusuhan, pemberontakan tentera atau orang awam, insureksi, penentangan, revolusi, perintah berkurung atau darurat atau apa-apa jua peristiwa ataupun penyebab yang boleh menentukan pengisytiharan ataupun penyelenggaraan perintah berkurung ataupun darurat; atau
 6. Sebarang kegiatan keganasan. Untuk tujuan ini kegiatan keganasan bermaksud perlakuan atau perbuatan, termasuklah tetapi tidak terhad kepada penggunaan sebarang kuasa atau kekerasan atau kekejaman dan/atau ancaman dari situ, oleh mana-mana orang perseorangan atau berkumpulan, sama ada bertindak secara persendirian atau bersandarkan perhubungan dengan mana-mana organisasi atau kerajaan, melakukannya di atas sebab-sebab politik, keagamaan, ideologi atau sebarang niat mempengaruhi sebarang kerajaan atau organisasi dan/atau menyebabkan pihak awam, atau sebahagian darinya berada di dalam ketakutan; atau
 7. Orang Yang Dilindungi apabila melibatkan diri, mengendalikan atau melakukan servis, menaiki atau menuruni daripada atau dengan sebarang alat penerbangan atau kenderaan termasuk terjunan udara, payung terjun, lompatan bungee, peluncuran gantung atau belon udara kecuali apabila Peserta Takaful berada di dalam kapal terbang yang dikendalikan oleh penerbangan komersial dengan jadual penerbangan yang teratur mengikut destinasi yang telah ditetapkan; atau
 8. Sebarang ketidakpatuhan undang-undang oleh Orang Yang Dilindungi atau kesalahan yang dicetuskan olehnya; atau
 9. Terlibat dalam sebarang aktiviti dalam air yang menggunakan alat pernafasan tiruan; atau
 10. Kematian yang disebabkan oleh pembelahan nuklear, percantuman nuklear, alat senjata nuklear atau pencemaran radioaktif; atau
 11. Kematian disebabkan oleh gigitan serangga contohnya, nyamuk atau disebabkan oleh serangan/jangkitan cacing; atau
 12. Tuntutan dalam masa 120 hari untuk penyakit-penyakit kritikal; atau
 13. Tuntutan atas sebab keadaan penyakit sedia ada untuk tempoh satu tahun pertama DanaPlus dilanggan.
 1. Layari pewarisan.com dan ikuti langkah demi langkah pendaftaran dan pembayaran di laman web berkenaan.
 2. Pilih skim DanaPlus yang bersesuaian dengan keperluan semasa anda.
 1. Waris laporkan kematian ahli yang melanggan skim DanaPlus dengan melayari pewarisan.com dan isikan butiran yang disediakan.
 2. Waris dikehendaki menyertakan salinan sjil kematian/permit pengebumian dan laporan perubatan yang berkaitan dan memuat naik salinan tersebut di laman Pewarisan.
 3. Pegawai kami akan menghubungi pihak waris untuk tindakan lanjut berkenaan urus pusaka dan tuntutan tunai yang disediakan di dalam pakej skim DanaPlus.
 4. Tuntutan hendaklah dibuat dan dimaklumkan kepada pihak Pewarisan dalam tempoh 30 hari selepas tarikh kematian.
 5. Bayaran tunai akan diserahkan kepada waris dalam tempoh 30 hari waktu bekerja, tertakluk kepada terma dan syarat.
 1. Skim DanaPlus adalah satu skim pewarisan lengkap yang menggabungkan dokumen pewarisan, urus pusaka dan tunai untuk waris.
 2. Skim DanaPlus amat mampu dimiliki oleh semua lapisan masyarakat.
 3. Mengelakkan kes urus pusaka tertangguh dan pertelingkahan antara waris.

Surat Wasiat

Proses ini dimulakan dengan pengiraan faraid terlebih dahulu dan kemudian secara langkah demi langkah penyediaan dokumen-dokumen tersebut boleh dilakukan oleh pihak pelanggan. Konsep penyediaan dokumen ini adalah secara online (self-service) dan dokumen-dokumen tersebut akan tersedia untuk dicetak selepas pembayaran dilakukan.

Urus Pusaka

Surat kuasa adalah sebuah dokumen yang digunakan untuk memberikan kekuasaan kepada orang lain untuk melakukan Tindakan tertentu atas nama si pemberi kuasa.

Anda perlu membuat permohonan urus pusaka terlebih dahulu. Permohonan boleh dibuat di Pusat Pusaka Kecil, Amanah Raya Berhad atau Mahkamah Tinggi bergantung kepada nilai harta.

Untuk kes mahkamah tinggi, Pewarisan akan rujuk kepada peguam panel. Segala urusan selepas itu adalah secara terus antara pelanggan dengan pihak peguam (kami akan memaklumkan sebut harga yang dikenakan oleh peguam terlebih dahulu kepada pelanggan). Pihak peguam akan mengemukakan permohonan bagi pihak pelanggan sama ada untuk mendapatkan surat kuasa atau langsung ke perintah pembahagian.

Boleh rujuk pengiraan faraid iaitu melalui “Kalkulator Faraid” yang telah disediakan di https://pewarisan.com/kalkulator-faraid/ .

Anak tiri tidak layak harta faraid kerana tidak mempunyai pertalian darah.

Direktori Peguam

Anda boleh pergi ke bahagian “Direktori Peguam” yang telah kami sediakan https://pewarisan.com/peguam/ dan boleh pilih peguam yang berdekatan dengan kawasan anda.

Sila kongsikan melalui


Daftar sebagai Ahli. Keahlian adalah PERCUMA

Kami sedang menaik taraf sistem ini. Segala log masuk dan daftar akan diberhentikan seketika. Maaf atas kesulitan.

(USE) Alya - Daftar

RefID :