Soalan Lazim

Keahlian

Anda boleh klik ‘Daftar’ yang berada dibawah logo Pewarisan ataupun isi borang yang terpapar pada laman ahli.

Anda boleh tekan butang ‘Login’. Kemudian tekan ‘Reset Password’ dan isi maklumat yang diminta. Ikut arahan yang dinyatakan dan sila log masuk semula di laman utama.
 

Skim DanaPlus

 1. Terbuka kepada warganegara Malaysia yang berumur dari 15 sehingga 69 tahun. Umur adalah berdasarkan umur pada tahun hadapan.
 2. Tuntutan maksimum sehingga RM49,500 (tertakluk kepada skim yang dilanggan).
 3. Tuntutan atas sebab keadaan penyakit sedia ada (pre-existing conditions) adalah dikecualikan untuk tahun pertama DanaPlus dilanggan.
 1. Layari pewarisan.com atau klik pewarisan.com/danaplus dan ikuti langkah demi Langkah pendaftaran dan pembayaran di laman web berkenaan.
 2. Pilih skim DanaPlus yang bersesuaian dengan keperluan semasa anda.
 1. Waris laporkan kematian ahli yang melanggan skim DanaPlus dengan melayari pewarisan.comdan isikan butiran yang disediakan.
 2. Waris dikehendaki menyertakan salinan sjil kematian/ permit pengebumian dan laporan perubatan yang berkaitan dan memuatnaik salinan tersebut di laman Pewarisan.
 3. Pegawai kami akan menghubungi pihak waris untuk tindakan lanjut berkenaan urus pusaka dan tuntutan tunai yang disediakan di dalam pakej skim DanaPlus.
 4. Bayaran tunai akan diserahkan kepada waris dalam tempoh 30 hari waktu bekerja, tertakluk kepada terma dan syarat.
 1. Skim DanaPlus adalah satu skim pewarisan lengkap yang menggabungkan dokumen pewarisan, urus pusaka dan tunai untuk waris.
 2. Skim DanaPlus amat mampu dimiliki oleh semua lapisan masyarakat.
 3. Mengelakkan kes urus pusaka tertangguh dan pertelingkahan antara waris.

Surat Wasiat

Proses ini dimulakan dengan pengiraan faraid terlebih dahulu dan kemudian secara langkah demi langkah penyediaan dokumen-dokumen tersebut boleh dilakukan oleh pihak pelanggan. Konsep penyediaan dokumen ini adalah secara online (self-service) dan dokumen-dokumen tersebut akan tersedia untuk dicetak selepas pembayaran dilakukan.

Urus Pusaka

Surat kuasa adalah sebuah dokumen yang digunakan untuk memberikan kekuasaan kepada orang lain untuk melakukan Tindakan tertentu atas nama si pemberi kuasa.

Pertama sekali, perlu membuat permohonan urus pusaka, ia boleh dibuat di Pusat Pusaka Kecil, Amanah Raya Berhad atau Mahkamah Tinggi bergantung kepada nilai harta.

Untuk kes mahkamah tinggi, Pewarisan akan rujuk kepada peguam panel. Segala urusan selepas itu adalah secara terus antara pelanggan dengan pihak peguam (kami akan memaklumkan sebut harga yang dikenakan oleh peguam terlebih dahulu kepada pelanggan). Pihak peguam akan mengemukakan permohonan bagi pihak pelanggan sama ada untuk mendapatkan surat kuasa atau lansung ke perintah pembahagian.

Boleh rujuk pengiraan faraid iaitu melalui “Kalkulator Faraid” yang telah disediakan di https://pewarisan.com/kalkulator-faraid/ .

Anak tiri tidak layak harta faraid kerana tidak mempunyai pertalian darah.

Direktori Peguam

Boleh pergi ke bahagian “Direktori Peguam” yang telah kami sediakan https://pewarisan.com/peguam/ dan boleh pilih peguam yang berdekatan dengan kawasan tuan/puan.

Sila kongsikan melalui


Daftar sebagai Ahli. Keahlian adalah PERCUMA
(USE) Alya - Daftar

Ref :

Hubungi Kami
Alya - Hubungi Kami
 
Assalamualaikum .

Apa yang Alya boleh bantu?

Sila laporkan kematian ahli Pewarisan.com yang telah meninggal dunia untuk mulakan proses Urus Pusaka.
Kami perlukan maklumat berikut:

 • Nama Ahli 
 • No Kad Pengenalan
 • Tarikh Meninggal Dunia


Kami akan menghubungi untuk proses seterusnya.

Sila laporkan kematian ahli Pewarisan.com yang telah meninggal dunia untuk mulakan proses Urus Pusaka.
Kami perlukan maklumat berikut:

 • Nama Ahli 
 • No Kad Pengenalan
 • Tarikh Meninggal Dunia


Kami akan menghubungi untuk proses seterusnya.

Sila nyatakan dengan lengkap untuk memudahkan Alya membuat tindakan susulan.

Pewarisan-Logo-1-4.png
Pewarisan Sdn Bhd (1390056-P)

22-2, Jalan Prima Setapak 3
Taman Setapak
53300 Kuala Lumpur
Malaysia